Parlamentarii, primarii, viceprimarii şi şefii de consilii judeţene care sunt avocaţi stagiari vor obţine definitivatul fără a mai da examenul naţional, ca restul candidaţilor. Noua Lege a avocaturii a fost votată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Legea nr. 270/2010 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care modifică actul normativ din 1995, instituie o sumă de facilităţi destinate exclusiv clasei politice. Astfel, potrivit unui amendament propus de deputaţii PDL Daniel Buda şi Gabriel Andronache, şi votat de Parlament, avocatul stagiar care a exercitat cel puţin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte de consiliu judeţean dobândeşte la cerere calitatea de avocat definitiv.
În acest fel, s-a introdus o excepţie de la prevederile legii potrivit căreia calitatea de avocat definitiv se dobândeşte numai în baza unui examen organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
„Discriminare"
Autorii şi-au motivat amendamentul prin faptul că, în cazul unor persoane cu „notorietate publică" şi pregătire juridică demonstrată în activitatea profesională anterioară, intrarea în profesie trebuie făcută „direct".
Noile prevederi legislative sunt contestate de breasla avocaţilor, etichetându-le drept „discriminatorii" şi „dăunătoare profesiei".
„Nu înţeleg raţiunea acestei modificări de lege. Creează o discriminare inacceptabilă, care pune în pericol atât profesia de avocat, cât şi respectul faţă de această profesie. Pe de altă parte, în postura de parlamentar sau de primar nu dobândeşti o «pregătire juridică», ci doar una politică", a declarat pentru „Adevărul" avocatul Gheorghiţă Mateuţ. La fel de virulent este şi avocatul Sergiu Andon, care consideră că noua lege „nu este nici în interesul corpului profesional şi, mai ales, nici în interesul