Eclipsa parţială de Soare din această dimineaţă a început în jurul orei nouă şi a luat sfârşit în jurul orei 12. În jurul orei 10:30, Soarele a fost acoperit în proporţie de 75-78%. Sursa: Remus SuciuSursa: astro-urseanu.roSursa: Remus Suciu
1 /.
Potrivit Institutului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", aceasta este singura eclipsă de Soare de care se vor bucura românii în următorii patru ani. Exceptând eclipsa de azi, 4 ianuarie 2011, următorul eveniment astronomic de acest gen va avea loc la 20 martie 2015.
CITIŢI ŞI:
Povestea unei imagini uimitoare - Românul care a prins avionul în eclipsă
Povestea eclipselor de Soare, de la epopeile indiene până în 2011
De unde s-a observat eclipsa parţială de Soare
Mai multe persoane s-au strâns în spaţii în care blocurile sau alte clădiri înalte nu obstrucţionează Soarele, după ce astronomii au sfătuit zilele trecute că este nevoie de un loc unde orizontul sud-estic este liber. Întrucât eclipsa a început dimineaţa, Soarele se află la o înălţime mică deasupra orizontului (17 grade, mai exact).
Cât durează
Evident, ora de început a eclipsei a diferit în funcţie de locul din care a fost observată. Astfel, dacă la Timişoara începutul eclipsei de Soare a fost consemnat la ora 09:04, constănţenii au putut observa eclipsa abia şapte minute mai târziu.
Maximul (acoperirea Soarelui de către Lună în proporţie de 75-78%) a fost înregistrat în jurul orei 10:30 (10:28 la Timişoara, 10:35 la Bucureşti, 10:39 la Constanţa). Eclipsa a luat sfarşit în jurul orei 12.
Specialiştii de la Institutul Astronomic Amiral "Vasile Urseanu" au întocmit un tabel, în care au inclus orele de început, de maxim şi de sfârşit ale eclipsei în toate oraşele româneşti cu mai mult de 100.000 de locuitori.
Grafic - eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011