Suferinţa bolnavilor i-a schimbat stilul de viaţă. Mariana Găvinescu este şefa Secţiei de Oncologie, de la înfiinţare şi până în prezent.
Bolile pe care le tratează au făcut-o să-şi schimbe radical comportamenul şi modul de a privi viaţa şi oamenii. Mariana Găvănescu este medicul care încearcă să aline suferinţa din sufletele bolnavilor de cancer. ,,Am ajuns la concluzia că nu există o altă specialitate care să-ţi ofere atât de multe satisfacţii decât cea de oncologie. Am realizat ce este de fapt viaţa şi cum ştim să o stricăm din cauza unor lucruri nesemnificative, în condiţiile în care alte persoane au probleme mult mai mari decât noi. Am învăţat să mă bucur şi de ploaie, şi de vânt, în comparaţie cu un bolnav de cancer“, ne spune medicul Mariana Găvănescu. În anul 1987 când s-a deschis Secţia de oncologie erau în judeţul Gorj 2500 de bolnavi, iar ulterior numărul de cazuri noi a crescut la 300 pe ani, iar acum apar în fiecare an 1000 de bolnavi de cancer.
Premiantă în şcoală şi studentă studioasă
S-a născut în Moldova, unde a urmat şcoala primară, dar părinţii au venit să lucreze în Valea Jiului, aşa că şi-a petrecut următoarea etapă a vieţii în oraşul Lupeni. Aici şi-a cristalizat viitorul dintr-o simplă observaţie de copil. „În blocul în care locuiam mai trăiau un medic pediatru şi o asistentă medicală. Mi s-au părut mie, ca şi copil, că erau oamenii cei mai căutaţi. A fost şi dorinţa tatălui meu ca eu să învăţ carte. Era un om autodidact şi cred că nu a existat vreo carte necitită de el din biblioteca din Lupeni“, ne povesteşte Mariana Găvănescu. În clasa a V-a s-a mutat la Lupeni, iar acomodarea a fost destul de dificilă. „Primul an din şcoala generală a fost o deziluzie pentru tatăl meu care credea că voi obţine premiul I, ca şi până atunci, dar nu am luat decât premiul III. În vacanţa de vară am fost pedepsită“. A ştiut ce profesia vrea să î