Întreaga Europă le ura „Bun venit!” României şi Bulgariei la semnarea Tratatului de aderare în 2005 / Foto: Luc Deflorenne / AFP/Mediafax Sătui de lipsa de progrese din România şi Bulgaria şi plini de remuşcări cu privire la acceptarea celor două state în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Cam aşa se simţeau mulţi diplomaţi şi funcţionari europeni în 2009, an din care datează o serie de telegrame redactate de Ambasada SUA la Sofia şi publicate ieri de site-ul WikiKLeaks.
Potrivit unei astfel de note diplomatice, semnate de fostul ambasador american la Sofia, Nancy McEldowney, o sursă a cărei identitate nu este menţionată afirma că tot mai multe state europene sunt nemulţumite de lipsa progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul justiţiei. Situaţia din cele două ţări, dar mai ales din Bulgaria i-ar fi adus la exasperare pe oficialii Comisiei Europene (CE), care considerau că, în ciuda eforturilor sistematice de a pune Sofia pe calea cea bună în domeniul reformei justiţiei, prea puţine lucruri s-au schimbat cu adevărat. „Cum să-i faci să reformeze sistemul când ei nu vor?”, se întreba, retoric, sursa notelor diplomatice americane.
Telegramele mai fac referire la „aroganţa defensivă” a Guvernului bulgar şi lipsa voinţei politice. În acest context, doar presiunile CE, prin intermediul rapoartelor de monitorizare, sunt singura cale de a obţine rezultate. Rezultate care oricum s-au lăsat într-atât aşteptate, încât ministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerut Comisiei să ia în considerare activarea clauzei de salvgardare împotriva Bulgariei şi României.
Sursa Ambasadei americane mai spunea că „în prezent (iulie 2009 – n.r.) numai Olanda cere clauza de salvgardare, dar alţii devin tot mai sătui de lipsa de progrese din Bulgaria (şi România)”. „Există discuţii în Comisie privind extinderea Mecanismul