Familia lui N.D. Cocea, antimonarhist şi scriitor de stânga şi, aşa cum au arătat studii recent apărute, tovarăş de drum al Partidului Comunist, s-a făcut cunoscută în decursul secolului trecut şi prin artiste de talent: două dintre fiicele lui N.D. Cocea, Tanţi şi Dina, au fost actriţe de notorietate naţională; cea de-a treia fiică, Ioana-Maria, a fost sculptor, elogiată de criticii de specialitate. Cele două surori ale lui N.D. Cocea, Alice şi Florica, s-au făcut cunoscute pe scena teatrelor din Paris.
Rândurile care urmează vor fi consacrate Alisei Cocea, plecată foarte tânără din România şi stabilită în Franţa, unde şi-a petrecut întreaga viaţă.
Născută la Sinaia în 1899, unde tatăl ei, viitor general, făcea parte din comandamentul gărzii regale, Alice Cocéa (conform ortografiei numelui folosită de ea în Franţa) a debutat, foarte tânără, alături de Sacha Guitry, într-o piesă de bulevard, Scandale ŕ Deauville (Deauville era una dintre staţiunile balneare la modă). Succesul i-a asigurat cariera, timp de aproape 40 de ani, la multe dintre cele mai cunoscute teatre pariziene.
În 1918, după studii la Conservatorul de Muzică, joacă în Phi-Phi, refrenul cest une gamine charmante devenind un şlagăr popular. Jocul ei alături de Maurice Chevalier, în Dédé, îi confirmă aptitudinea pentru comedia de bulevard, dar nu-i aduce notorietatea dobândită de la bun început de compatrioata ei Elvira Popescu, sosită la Paris în 1923, al cărei talent şi accent i-au adus celebritatea încă de la debutul cu Ma cousine de Varsovie.
Măritată în 1926 cu urmaşul uneia dintre cele mai vechi şi ilustre familii ale aristocraţiei franceze, contele Stanislas de la Rochefoucauld, Alice Cocéa nu a fost acceptată nici de familia, nici de anturajul nobiliar al acestuia şi va divorţa după câţiva ani de menaj nu chiar exemplar.
Plecată în turneu în Brazilia, unde nu gă