Până acum, la Primăria Zalău nu a fost stabilită o taxă pentru divorţul amiabil. Conform noilor reglementări legale, unele cupluri vor putea divorţa fără avocaţi şi judecători, doar în faţa ofiţerului de Stare Civilă ori a notarului.
Legea micii reforme în justiţie, care reglementează divorţurile la Oficiul Stării Civile sau în birourile notariale a intrat în vigoare în 25 decembrie. Primăria Zalău şi notarii din municipiu nu au stabilit o taxă pentru divorţuri.
Divorţ în 30 de zile
Conform legii, cuplurile care doresc să divorţeze la notar sau la Starea Civilă trebuie să îndeplinească patru condiţii: să nu aibă copii minori în îngrijire, născuţi sau adoptaţi, să solicite solicită divorţul de comun acord, niciunul din soţi să nu fie pus sub interdicţie şi să nu mai fi depus astfel de cereri la alte autorităţi.
„Cele două părţi primesc un singur termen de 30 de zile, timp în care se pot răzgândi. Spre deosebire de instanţă, lucrurile vor merge mult mai repede, deoarece noi nu încercăm să stabilim culpa uneia dintre părţi, nu administrăm probe şi nu audiem martori. Divorţul se realizează cu consimţământul părţilor“, explică notarul Augustin Crecan.
Până în momentul de faţă, Uniunea Naţională a Notarilor nu a stabilit încă taxa care se va percepe pentru divorţuri, un tarif urmând a fi stabilit în perioada imediat următoare.
Taxele stabilite de consilierii locali
Nici Primăria Zalău nu a hotărât o taxă pentru divorţuri, dar primarul Radu Căpîlnaşiu ne-a declarat că lucrurile se vor clarifica în viitoarea şedinţă de Consiliu Local. „Până atunci, trebuie să găsim un spaţiu adecvat unde cuplurile se vor putea întâlni cu ofiţerul Stării Civile şi vor putea să-şi analizeze cazul. M-am gândit să amenajăm astfel de săli în fostul sediu al Direcţiei Finanţelor, spaţiul fiind liber, după ce Finanţele s-au mut