Ministerul Muncii propune din nou amânarea obligaţiei patronilor de a elimina locurile de muncă cu noxe şi alţi factori de îmbolnăvire.
Angajatorii vor putea încadra persoane pe locuri de muncă în condiţii deosebite şi în 2011, dacă executivul va aproba un proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Muncii, prin care termenul-limită de normalizare a condiţiilor de muncă, stabilit pentru 31 decembrie 2010, este amânat până la 1 noiembrie 2011.
Motivul principal, susţin oficialii ministerului, îl reprezintă criza economică, care i-a pus pe patroni în imposibilitatea de a mai investi în echipamente de muncă performante şi condiţii de muncă fără riscuri. Asta, în condiţiile în care, potrivit datelor ministerului, peste 50.000 de români lucrează, în prezent, în locuri de muncă cu noxe profesionale fizice - zgomot, vibraţii, unde electromagnetice sau radiaţii, dar şi noxe chimice sau biologice, ce duc automat la un număr mare de îmbolnăviri profesionale.
La 1 noiembrie 2010, aproximativ 300 de companii deţineau avizul de încadrare în astfel de condiţii pentru 2.000 de locuri de muncă. Şi, deşi patronii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu îndeplinesc măsurile din planul de prevenire şi prevenţie a acestor factori nocivi, doar în jur de 8.000 dintre cele aproape 12.000 de măsuri propuse de autorităţi au fost realizate până în luna noiembrie, mai arată statistica ministerului.
Riscul de a pune capac altor sute de firme
Oficialii sunt decişi să prelungească termenul-limită, aşa cum au făcut din 2007 încoace, motivând incapacitatea financiară a patronilor, dar şi riscul ca multe firme să se închidă şi să arunce pe piaţă zeci de mii de şomeri în cazul în care legea nu s-ar proroga.
"Realizarea măsurilor propuse presupune în majoritatea cazurilor achiziţionarea de echipamente de muncă conforme