România are nevoie de reforme "mai profunde" în aria alocaţiilor sociale şi ocupării în sectorul public, care ar putea dura unul sau doi ani, motiv pentru care data adoptării euro ar putea fi întârziată faţă de calendarul stabilit pentru 2015, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, citat de NewsIn.
"Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3 procente din PIB în 2012 cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesită reforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi ale ocupării în sectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat în această direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să se modifice corespunzător", potrivit unei prezentări publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).
Isărescu susţine că înainte de criza economică, planurile erau ca România să intre în ERM II în 2012 şi să adopte euro în 2015 şi s-au făcut progrese în direcţia reducerii inflaţiei, în limitarea volatilităţii ratei de schimb, în reducerea ratelor dobânzii pe termen lung.
"Dar, din nou dar, în lumina experienţei altor ţări privind adoptarea euro, am putea spune că este în interesul tuturor să avem mai degrabă o întârziere faţă de această dată dacă ea reflectă o mai bună pregătire pentru o prezenţă sustenabilă a României ca membru al zonei euro", a adăugat guvernatorul BNR.
Dacă, în continuare, România va câştiga o mai mare credibilitate, va convinge autorităţile europene că adoptă măsuri bune, că dovedeşte seriozitate în îndeplinirea lor întocmai şi că, totodată, acţionează concret pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, ţara noastră îşi va netezi singură drumul spre zona euro, consideră Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că exigenţele vor fi mai mari şi condiţiile mai aspre în urma