Chiar dacă unora nu prea le mai vine să creadă, este posibil ca 2010 să fie ultimul an (cel puțin pentru o anumită perioadă, desigur) în care evoluția PIB se scrie cu minus.
Celebrul de acum Jeffrey Franks, șeful delegației Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, spunea la sfârșitul lui octombrie că mersul economiei autohtone va fi pozitiv în 2011, ba chiar că o creștere va fi simțită din trimestrul IV din 2010. El a avansat chiar și o estimare, la unison cu prognoza preliminară de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP): PIB se va majora cu 1,5%.
Să nu uităm totuși că, în toamna lui 2009, atât FMI, cât și CNP prevesteau că recesiunea se va sfârși prin trimestrul II al anului 2010. După cum, în aprilie 2010, experții Fondului declarau, destul de siguri pe ei, că România va avea în 2011 cea mai mare creștere economică din UE, de 5,1%. Afirmații care astăzi par cel puțin ciudate, dacă nu de-a dreptul ridicole. Dincolo de numeroasele previziuni eronate din trecutul recent, există totuși șanse mari să revenim pe o curbă ascendentă.
Industria și, într-o oarecare măsură, agricultura au făcut-o deja în 2010 și dau semne că vor continua să evolueze bine și în 2011. Nu se vor înregistra, în niciun caz, creșteri fulminante: agricultura ar putea ajunge la 1%, iar industria, la 2-3%.
Redresarea, pândită de capcane
Nu la fel de bine vor sta alte sectoare. Construcțiile ar putea băga, în continuare, bețe în roate creșterii economiei. Sectorul a înregistrat o scădere puternică și în 2009, și în 2010 (în jur de 14-15% în fiecare dintre cei doi ani), iar intervenția statului, sub formă de investiții în infrastructura publică, nu a venit.
Sau, cel puțin, nu la nivelul promis. Nici în 2011 constructorii nu se vor putea baza prea mult pe lucrări cu bani de la buget: potrivit Strategiei Fiscale pentru 2011-2013, cheltuielile pent