Întinse pe o suprafaţă cât a Franţei şi a Germaniei la un loc, inundaţiile din statul australian Queensland (nord-est) se extind şi îi expun pe supravieţuitori la riscul de a fi atacaţi de crocodili şi şerpi veninoşi. Apele au îngropat totul pe sute de mii de kilometri pătraţi de culturi agricole, zeci de localităţi, obiective industriale, mine, şosele şi căi ferate - şi vor continua să crească şi nu se vor retrage mai devreme de câteva săptămâni.
Numărul sinistraţilor este aşteptat să treacă de cele 200.000 de persoane care au fost afectate până acum. Din noiembrie, zece persoane au murit din cauza inundaţiilor. Cea mai gravă situaţie se înregistra, marţi, în oraşul Rockhampton, unde 75.000 de locuitori încercau să limiteze revărsarea râului Fitzroy, ajuns la 9,2 metri.
Miercuri şi joi, nivelul urma să crească la 9,4 metri, acoperind totul în localitatea izolată la 500 km nord de Brisbane - cel mai mare oraş din Queensland.
Numai 200 de oameni (cu precădere femei însărcinate şi bolnavi) fuseseră evacuaţi din Rockhampton, pe calea aerului, până marţi dimineaţa. Majoritatea localnicilor erau gata să înfrunte revărsarea râului, construind diguri din saci de nisip în jurul clădirilor. Dar şi dacă nivelul apelor nu va mai creşte, rămâne pericolul crocodililor şi şerpilor şi al înmulţirii ţânţarilor.
După săptămâni de ploi violente, urmate de ciclonul Tasha, râurile din nord-estul Australiei s-au umflat, atingând niveluri istorice. Culturile agricole sunt distruse complet, dar şi industria minieră a fost gravă afectată. Lucrul a fost întrerupt în 75% din mine, care oferă circa 50% din cărbunele cocsificabil, folosit de uzine siderurgice din toată lumea.
Întinse pe o suprafaţă cât a Franţei şi a Germaniei la un loc, inundaţiile din statul australian Queensland (nord-est) se extind şi îi expun pe supravieţuitori la riscul de a fi atacaţi