Bilanţul anului 2010 arată bine nu doar din punct de vedere al valorii produselor exportate, ci al creşterii ponderii electronicelor, autoturismelor şi alimentelor în total exporturi. Sursa: REUTERS
Exporturile au înflorit anul trecut, depăşind cu 2 miliarde de euro valoarea din 2008 şi cu 25% pe cea din 2009, potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Exporturile în anul 2010 au fost cheia relansării producţiei industriale, ne-a declarat Cezar Mereuţă, preşedintele Centrului Român de Modelare Economică (CERME). "Pe opt luni ale anului 2010, rata de creştere a exporturilor a fost de 25,3%", ne-a spus el.
Potrivit lui Mereuţă, structura exporturilor a continuat să se modifice. Astfel, exporturile de calculatoare şi produse electronice şi optice au crescut cu 48,5%, ajungând la o pondere de 9,1% din exportul total de bunuri, datorită fabricii Nokia.
O creştere de 34,9% a fost înregistrată la exportul mijloacelor de transport, care au ajuns la o pondere de 16,4%, datorită Automobile Dacia.
De asemenea, s-a remarcat relansarea exporturilor industriei metalurgice cu 54,3%, ca şi creşterea exporturilor industriei alimentare cu 53%, adaugă preşedintele CERME.
Germania este principalul partener de comerţ exterior al României. Exportăm cele mai multe mărfuri către această ţară şi tot de acolo aducem cele mai multe produse, conform datelor Institutului de Statistică. În primele nouă luni din 2010 am importat din Germania mărfuri în valoare de 5,7 miliarde de euro şi am exportat în valoare de 4,9 miliarde de euro, arată datele statistice transmise EVZ. Pe al doilea loc la export şi la import se află Italia.
Clasamentul primelor cinci destinaţii la export nu s-a schimbat de la un an la altul, însă există modificări în restul topului. Anglia a urcat de pe l