Sergiu Cibotari, şeful Serviciului de avizare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente din cadrul Ministerului Sănătăţii, susţine că nu s-a reuşit ieftinirea medicamentelor în timp util din cauză că nu este definitivat catalogul de preţuri la medicamente.
„Lucrăm în continuu ca să ajustăm catalogul de preţuri la cerinţele legislaţiei în vigoare. Problema este că producătorii mari din Uniunea Europeană, care furnizează marfa, nu sunt de acord cu preţurile propuse de Ministerul Sănătăţii pentru importul medicamentelor", a spus Cibotari. Funcţionarul speră că până săptămâna viitoare să reuşească să negocieze preţuri accesibile pentru încă o mie de denumiri de medicamente.
Între timp, Centrul Anticorupţie va monitoriza „din oficiu" preţurile la medicamente. „Colaboratorii noştri vor merge incognito prin farmacii ca să vadă cine nu a diminuat preţurile, iar de la 17 ianuarie vom începe să facem controale oficiale şi să aplicăm sancţiuni", spune Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC.
RISCĂ RETRAGEREA LICENŢEI
Farmaciile care nu vor micşora preţurile riscă o amendă de până la o mie de lei sau chiar retragerea licenţei. Potrivit lui Starinschi, aplicarea sancţiunilor cu întârziere de două săptămâni a fost cerută de Ministerul Sănătăţii, care a vrut să le dea răgaz farmaciştilor să-şi epuizeze stocurile de medicamente procurate la preţ mare.
Costul la medicamente a ajuns şi în atenţia premierului Vlad Filat, care a cerut ca până la finele săptămânii să-i fie prezentat un raport în ceea ce priveşte preţurile. „Aştept rezultate, iar aceasta înseamnă calitate şi preţuri accesibile", a spus premierul în şedinţa de Guvern de ieri.
Vlad Filat a propus instituirea unei linii fierbinţi, la care cetăţenii să poată raporta despre farmaciile care abuzează la capitolul preţuri.
Citeşte şi: @