Pe 6 ianuarie, mii de localnici sunt aşteptaţi pe faleza fluviului, acolo unde se va oficia slujba de Bobotează şi se vor sfinţi apeleCei care vor dori să prindă crucea din lemn, îmbrăcată în flori, din apele Dunării, trebuie să aibă rezultatele analizelor medicale perfecte şi la zi. Astăzi se închide lista „campionilor" Bobotezei.
Spre deosebire de alte oraşe dunărene, unde în apă sar doar scafandri, la Brăila, an de an au sărit în apa Dunării doar localnici, tineri crescuţi pe malul fluviului şi echipaţi ca pentru o zi fierbinte de vară, la ştrand.
Tradiţia spune că cine sare după cruce în ziua de bobotează va fi tot anul sănătos tun, iar acela care va prinde odorul bisericesc va avea şi noroc.
Pentru a fi acceptaţi, tinerii care vor să prindă crucea aruncată de Înalt Prea Sfinţia sa Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, trebuie să fie cu analizele medicale la zi, ultimul test cerut fiind electro-cardiograma.
20 de viteji
„Au fost peste 20 de doritori care însă nu au adus EKG-ul şi au fost trimişi să-l facă. Parte dintre aceştia au fost deja sfătuiţi să nu participe la manifestare pentru că suferă de diverse afecţiuni", ne-a declarat Doru Traian Victor, cel care se ocupă în fiecare an, din partea Primăriei Brăila, de înscrierea curajoşilor înotători.
"Manifestările legate de Bobotează vor debuta la ora 8.30, la Catedrală, fiind urmate la ora 10.45 de deplasarea pe jos către Esplanadă. Cei aflaţi în calea procesiunii vor fi binecuvântaţi cu Agheasmă de IPS Casian. Slujba de Sfinţire a Apei se va desfăşura pe scena de la Esplanadă,
iar la ora 12.00, după un ultim control medical, temerarii vor sări în Dunăre pentru a prinde crucea", ne-a comunicat Camelia Guşatu, consilier al primarului.
Nava de pe care înotătorii vor sări în apa fluviului este Remocherul Fluvial 327, care aparţine Serviciul