Cercetătorii clujeni bifează o nouă premieră naţională, după ce în această dimineaţă l-au prezentat pe Probo, un robot terapeutic realizat cu scopul de a trata autismul în rândul copiiilor.
Un robot prototip realizat în Belgia va fi folosit în premieră la Cluj-Napoca pentru tratarea autismului. Roboţelul Probo, înalt de 70 de centimetri şi care arată cam ca un elefănţel verde fără urechi, este programat să îi înveţe pe cei mici să interacţioneze cu lumea din jur.
Motivul pentru care s-a recurs la folosirea unui robot în terapiile pentru tratarea autismului este, potrivit specialiştilor, acela că persoanele care suferă de autism se exprimă mai greu în prezenţa altor oameni şi mai uşor în prezenţa animalelor sau, mai recent, a roboţilor.
„S-a descoperit, în urma unor cercetări că aceşti copii interacţionează mai bine cu roboţii. Asta pentru că roboţii sunt mai simpli şi mai previzibili decât oamenii. Dacă interacţiunea dintre copil şi robot va funcţiona, atunci îl vom învăţa pe acel copil să îşi dezvolte abilităţi precum atenţia împărtăşită, imitarea sau alte mecanisme psihice pe care el le va putea apoi repeta în mediul social“, a explicat psihologul Daniel David, profesor la Universitatea „Babeş Bolyai“ (UBB).
Practic, robotul ştie să te urmărească cu privirea, să îţi zâmbească, să se întristeze atunci când nu îi acorzi atenţie. Copilul va trebui să îl „hrănească“, arătându-i cartonaşe cu mâncare şi să interacţioneze cu el în diverse moduri gândite de specialişti şi psihologi din domeniul tratării autismului.
„Mă bucur că la Cluj se desfăşoară un astfel de proiect. Asta o spun în calitate de mamă a unui copil care suferă de autism. Este un pas înainte în eforturile noastre de a oferi o viaţă mai bună acestor copii“, a spus Milena Prună, preşedintele Centrul Autism Transilvania.
În parteneriat cu acest ce