Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a făcut o prezentare a măsurilor cheie cuprinse în mult dezbătuta Lege a Educaţiei, despre care a menţionat că este una modernă, care ne pune în pas cu Europa.
Funeriu a menţionat că regulile nu se vor mai schimba de la an la an, în funcţie de cine este ministru şi că modificările de substanţă care privesc ciclurile şcolare vor intra în vigoare gradual.
Iată principalele declaraţii:
- În acest an şi în anii ce urmează, examenele se vor desfăşura ca anul trecut. Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi elevii care încep clasa a noua în perioada 2012-2013.
- Organizarea noului tip de Bacalaureat va intra în vigoare pentru cai care în 2011-2012 încep clasa a cincea.
Ciclurile de învăţământ:
- Învăţământul obligatoriu va dura zece ani şi se va finaliza la 16 ani, vârstă la care este legal să intri în câmpul muncii. Şcoala va începe cu clasa pregătitoare obligatorie, unde vor intra copiii care au împlinit 6 ani. Clasa a noua va trece la ciclul gimnazial.
- Elevii din mediul rural vor putea să-şi încheie învăţământul obligatoriu în comunitatea lor.
- Două lucruri esenţiale care se vor modifica pentru cei care intră în clasa a cincea în 2011-2012, respectiv în clasa noua în 2012-2013: admiterea la liceu şi BAC.
Admiterea
- Bacalaureatul se va da, în anii următori, din probe transdisciplinare: nu vom mai avea acea separare artificială între materii, ci vom avea, de exemplu, o probă transdisciplinară de ştiinţe, în care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizică, biologie, ştiinţele naturii, pentru a avea şi acea formă de învăţare integrată.
Admiterea la liceu se va efectua, pentru elevii care încep clasa a cincea în anul şcolar 2011-2012, astfel: în proporţie de 70% va fi luat în considerare port