Pentru a primi avizul, o cască de schi trebuie să reziste unei forţe echivalente cu cea la care e supusă o maşină care loveşte un copac cu 60 km/h
În spatele durităţii căştilor stă o mulţime de teste riguroase. Gazeta vă prezintă criteriile de alegere a acestora şi cum le este verificată rezistenţa
Accidentul lui Şerban Huidu atrage încă o dată atenţia asupra importanţei purtării căştii pe pîrtia de schi. Pînă acolo însă, pasionatul de sport extrem trebuie să aibă în vedere cîteva criterii atunci cînd achiziţionează echipamentul de protecţie a capului. O recomandă chiar organizaţiile ce se ocupă de siguranţa schiorilor.
1. Rezistenţa la impact. Realizat din plastic, de obicei din policarbonat, învelişul căştii atenuează şocuri puternice. Spre a primi avizul, echipamentul pentru cap e testat şi trebuie să reziste unei forţe egale cu de 250 de ori valoarea acceleraţiei gravitaţionale.
"Este aceeaşi cu cea aplicată unei maşini care loveşte un copac la o viteză de 60 km/h", explică Ioan Stamatin, profesor de fizică.
Avizul european este cel mai permisiv, dar şi cel mai des întîlnit. Mult mai drastice sînt cele americane. În cazul acestora, casca trebuie să reziste unei forţe mai mari, iar în timpul testelor sînt redate fidel condiţiile de pe pîrtie (în special temperatura).
2. Stabilitatea căştii. Trebuie să fii sigur că eşti protejat atunci cînd vei avea nevoie. "Nu trebuie să se clintească!", spune Dan Cristea, antrenor de schi.
3. Rezistenţa sistemului de prindere. Legăturile ce acoperă bărbia trebuie să fie suficient de puternice încît să ţină casca în eventualitatea unei coliziuni.
4. Extensia protecţiei asupra altor părţi ale capului. Pasionaţii de schi şi snowboard pot alege ori o cască full-face, ce acoperă întreaga faţă, ori una open-face, care acoperă doar capul. "Chiar dacă aparent te protej