Gabriela Vasilache, directorul executiv al AJOFM susţine că anul acesta angajatorii sunt cei care vor impune regulile jocului. De frica disponibilizărilor sunt angajaţi care realizează un volum de muncă de două sau de trei ori mai mare decât în anii anteriori.
Cum a evoluat numărul de şomeri în judeţul Iaşi de la începutul anului şi care sunt previziunile pentru perioada următoare?
Situaţia pe piaţa muncii s-a schimbat la 180 de grade în anul 2010 faţă de 2009 şi faţă de 2008 chiar, în sensul că la sfârşitul anului 2008 vorbeam de o piaţă a angajatului, acum vorbim de o piaţă a angajatorului. Angajatorul este cel care spune condiţiile, cel pentru care primează astăzi calitatea serviciilor. El are de unde alege forţă de muncă calificată. Totuşi o caracteristică a judeţului Iaşi este că are forţă de muncă calificată, este centru universitar, şcoala în judeţul Iaşi este o şcoală de calitate şi atunci angajatorii au de unde alege.
Chiar dacă anul 2010 a adus o situaţie dificilă din punct de vedere economic în mediul privat unde chiar am prieteni şi cunoştinţe care se confruntă cu blocaje finaciare şi cu probleme economice, din punctul de vedere al resurselor umane eu cred că anul acesta a fost unul mai bun pentru ei decât anul trecut. Şi-au putut alege personalul cel mai bun dintre cei mai buni. De asemenea, am constatat că în urma reducerilor de personal şi a disponibilizărilor individuale şi colective este adevărat că cei care au rămas au făcut mai multe, au avut mai multe sarcini decât aveau înainte şi, pentru a-şi păstra locul de muncă au fost nevoiţi chiar să facă două-trei sarcini în plus decât în anul 2008, când, după cum am văzut, angajaţii puneau condiţiile, de salariu în primul rând. Prima întrebare pe care o puneau şomerii era „Cât îmi dai?", „Care este salariul?", o întrebare care nu era bine venită, deoarece normal este ca înainte să arăţi