Patronii din construcţii sunt nevoiţi să-şi ţină angajaţii la muncă şi pe timp de iarnă, chiar dacă n-au ce să le dea de lucru. Norocul salariaţilor se datorează ultimelor reglementări cu privire la acordarea indemnizaţiei de la stat pentru cei fără job.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a primit, de la începutul sezonului rece, notificări de disponibilizări colective de la angajatorii din domeniul construcţiilor, care vizau 500 de persoane.
De asemenea, aceştia urmau să îşi reînceapă activitatea imediat ce vremea va fi prielnică, reîncadrând personalul disponibilizat. Datorită unei modificări legislative ce priveşte stagiul de cotizare, angajatorii s-au găsit în imposibilitatea de a disponibiliza personalul pe timp de iarnă.
A scăzut şomajul
„După noua lege, angajatul care a mai fost în şomaj trebuie să aibă 12 luni lucrate consecutiv ca să poată fi disponibilizat. Patronii îi ţineau la muncă trei luni, apoi alte trei luni îi trimiteau în şomaj, însă acum nu se mai poate proceda aşa“, a spus Aurelia Focşa, directorul AJOFM Suceava.
Aceasta a precizat că o altă consecinţă pozitivă a acestei legi este scăderea ratei şomajului. Astfel, la finalul lunii decembrie 2010 rata şomajului a fost de 7,42%, mai mică cu 0,8% faţă de luna anterioară. „Ne aşteptam ca după luna decembrie să avem o rată a şomajului de 8%, cum a fost anul trecut. Aici chiar s-a simţit efectul noii legi, care afectează în special firmele de construcţii“, a mai spus Aurelia Focşa. Potrivit AJOFM, iniţial, mai toate firmele de profil din judeţ au depus notificări de disponibilizări colective în timpul lunilor de iarnă. În final, doar până într-o sută de muncitori au fost trimişi acasă, şi asta înainte de 16 decembrie, dată la care au intrat în vigoare prevederile Legii 233, referitoare la stimularea ocupării locurilo