“Un om extrem de modest”, o caracterizare surprinzătoare pentru “cel mai mare dirijor român de cor”. Aşa îl descrie maestrul Viorel Cozma pe dirijorul şi compozitorul Marin Constantin, înmormântat, miercuri, în Cimitirul Bellu Evanghelic din Bucureşti.
Marin Constantin a decedat sâmbătă, 1 ianuarie, la 85 de ani, dintre care 47 i-a trăit ca mentor al corului “Madrigal”.
Viorel Cozma evocă, pentru romanialibera.ro, imaginea pe care şi-a construit-o maestrul Constantin: “Pe scenă era extrem de sobru, exact, cu o gestică foarte bine studiată. Făcea economie de gesturi pentru că lucra cu interpreţi de primă mână”.
Cu o asemenea prestaţie, a adunat 4.000 de concerte pe patru continente.
“Avea o foarte bună comunicare cu publicul. Putea să dirijeze un cor de cameră într-o sală de 5.000 de oameni, captând atenţia tuturor celor prezenţi. Îşi pregătea lucrările până la amănuntul maxim, cu o exigenţă uneori exagerată”, completează maestrul Cozma.
Fiu de ţăran, star la New York
Comportamentul lui Marin Constantin în afara scenei dezvăluia “un om de o modestie excepţională”, adaugă Viorel Cozma, folosind aceeşi sintagmă utilizată şi de preşedintele Traian Băsescu în condoleanţele transmise familiei maestrului.
În monografia sa despre Marin Constantin, carte aşteptată să apară în a doua jumătate a lunii ianuarie, Viorel Cozma povesteşte şi perioada de început a carierei maestrului Constantin: “A fost un copil de ţăran din Urleta, judeţul Prahova, care a ajuns să concerteze la New York. Cel care l-a descoperit a fost profesorul Ioan Vicol, la Şcoala Muzicală din Buzău. Vicol a ajuns în timp ca un părinte pentru Marin Constantin, întrucât tatăl tânărului muzician murise şi mama sa rămăsese să aibă grijă de încă patru copii. Profesorul Vicol l-a dus la Bucureşti şi l-a băgat la Conservator”.
@N_