O dată cu înfiinţarea Poliţiei Locale, foştii agenţi ai Poliţiei Comunitare au primit puteri sporite. Cele mai importante modificări în lista de atribuţii ale acestora vizează domeniul circulaţiei, economic, mediu şi evidenţa populaţiei.
Legea Poliţiei Locale permite foştilor agenţi comunitari să sancţioneze şoferii indisciplinaţi în trafic şi chiar să-i tragă pe dreapta atunci când, de exemplu, trec pe roşu. Petru Axinte (39 ani) lucrează de 16 ani ca agent de ordine publică în Bacău. „Avem speranţa că va fi mai bine. Până acum funcţionam în baza unei hotărâri de Consiliu Local, acum avem o lege. Acest lucru ne dă stabilitate şi poate o să avem şi salarii mai bune", a spus băcăuanul.
Poliţiştii locali pot de acum să controleze şi dacă construirea unei clădiri este autorizată sau dacă cei care fac lucrări de reparaţii la străzi şi trotuare fac sau nu treabă de mântuială.
Pentru a-şi putea duce la îndeplinire noile misiuni, agenţii vor beneficia de cursuri de pregătire dar şi de ajutorul colegilor din Poliţie Română. Laurenţiu Turbatu, şeful Poliţiei Locale, spune că agenţii vor urma cursuri de instruire, de minim trei luni, în cadrul unor structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar după finalizarea acestora vor putea să-şi îndeplinească noile atribuţii fără probleme.
„Se vor descurca, mai ales că în ultimii ani ei au făcut echipe comune cu poliţiştii de la Ordine Publică sau Rutieră, şi vor şti cum să procedeze şi singuri ", a spus Laurenţiu Turbatu. El a mai precizat că poliţiştii vor avea în dotare pistoale cu glonţ sau cu muniţie neletală, bastone cu şocuri electrice şi spray-uri lacrimogene.
Super-puteri pentru o mână de oameni
Pentru că anul trecut au s-au făcut disponibilizări masive în rândul Poliţiei Comunitare, o parte dintre şefii Poliţiei Locale se tem că nu vor avea suficienţi oameni.
„Avem desco