România nu are nici o strategie energetică, dar tot încearcă să şi-o facă. De mai bine de trei ani, autorităţile propun soluţii de eficientizare, dar nu par să cadă niciodată de acord asupra „detaliilor“. Spre exemplu, înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, despre care se discută încă din 2008, nu poate fi realizată. Încă.
În ciuda tuturor problemelor întâmpinate, a dezaprobării acestui proiect de către societatea civilă şi chiar de către reprezentanţii unor societăţi care prin fuziune ar urma să devină parte din Electra şi Hidroenergetica şi chiar a lipsei autorizării de către Consiliul Concurenţei, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se arată optimist în această privinţă, susţinând că mamuţii energetici naţionali vor fi înfiinţaţi în acest an.
„Proiectul realizării celor două companii energetice naţionale va fi continuat la începutul anului 2011, după soluţionarea problemelor juridice. În luna noiembrie, a fost aprobat procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii energetice naţionale de către Adunările Generale ale tuturor societăţilor, cu excepţia Complexului Energetic Craiova, la care şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj“, a informat ministerul, în urma unei solicitări a Curierului Naţional.
Din Electra vor face parte Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea.
Hidroenergetica va cuprinde următoarele: Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele Termoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Sl