Oamenii politici belgieni încearcă din nou miercuri, 5 ianuarie, o reconciliere, pentru formarea unui Guvern, după ce în decembrie, Belgia a depăşit recordul de opt luni al unui Cabinet demisionar.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
În aprilie 2010, Guvernul condus de Yves Leterme demisiona, alegeri anticipate erau apoi organizate în iunie şi câştigate pentru prima dată de naţionaliştii flamanzi, dar între timp, în lipsa unei coaliţii de guvernare, ţara este condusă de un Executiv demisionar.
Divergenţele de opinie între naţionaliştii flamanzi, care doresc o mai mare independenţă a Flandrei şi dorinţa francofonilor de a obţine mai multe fonduri regionale fac ca procesul să stagneze.
Pentru a cincea oară în şase luni, şapte partide politice trebuie să aducă miercuri un răspuns unui document de conciliere, propus de socialistul flamand Johan Vande Lanotte, persoana de încredere numită de regele Albert al II-lea, pentru a redacta un compromis.
Acest document, care în mod normal trebuia să rămână secret prevede reforme esenţiale privind punctele mari de divergenţe : finanţarea regiunilor ţării şi a capitalei Bruxelles şi scindarea circumscripţiei electorale Bruxelles Halle Vilvoorde.
Compromisul prevede o finanţare regională în valoare de 15 miliarde de euro, pentru următorii ani, din care peste trei sute de milioane pentru Bruxelles, de transferat chiar în 2011.
El prevede însă şi o scindare a circumscripţiei electorale flamande de lângă Capitală, ceea ce s-ar putea traduce prin alungarea francofonilor din această zonă.
În lipsa unui Guvern stabil, situaţia economică începe să se clatine, iar avertismente sosesc de la pieţele financiare şi de la FMI.
Reuniunea de miercuri este văzută prin urmare ca un ultimatum dat de condiţiile economice europene unui regat aflat poate în pragul destrămării. B