Comisia Europeană a răspuns ieri diplomatic ameninţării ministrului român de externe Teodor Baconschi, anume că România s-ar putea retrage unilateral din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi ar putea bloca aderarea Croaţiei la UE, dar şi la Bucureşti şi la Bruxelles există multă nervozitate.
"În mod procedural, suprimarea MCV ar fi bazată pe o decizie a Comisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiţiei care sunt corelate (în MCV - n.n.)", a declarat ieri Mark Grey, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Ameninţarea şefului diplomaţiei române de retragere a României din MCV - un aranjament prin care Bucureştiul a acceptat să fie monitorizat pe Justiţie în schimbul aderării la UE - nu este o declaraţie spusă la nervi, cum au comentat unii analişti. Ea vine în continuarea unei afirmaţii surprinzătoare a preşedintelui Traian Băsescu, care conduce politica externă şi care, încă de anul trecut, după summit-ul şefilor de state şi de guverne din UE, a sugerat că România ar putea intra în conflict cu Uniunea şi încă de pe o poziţie de forţă: "Nu aş vrea să credem că am greşit prin această abordare constructivă şi că beneficiile UE se obţin doar prin abordări confruntaţionale".
Era o ameninţare surprinzătoare la acea vreme pe care ministrul de externe a împins-o luni într-un punct extrem de sensibil. Într-un interviu pentru Adevărul, Baconschi a susţinut că, dacă aderarea României la Schengen, în martie viitor, va fi blocată aşa cum a cerut Franţa şi Germania (care leagă aderarea de progrese în cadrul MCV), atunci România nu doar că s-ar putea retrage din MCV, dar ar putea bloca şi aderarea Croaţiei la UE: "Haideţi să privim Croaţia. Noi susţinem orice extindere a UE în Balcanii de Vest, dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV".
Croaţia