Discuţiile dintre Viktor Orban (stânga) şi şeful Comisiei Europene José Manuel Barroso despre preluarea preşedinţiei UE pentru şase luni ar putea fi tensionate din cauza măsurilor extreme luate de guvernul de la Budapesta Guvernul lui Viktor Orban este lovit de critici din toată Europa din cauza măsurilor extreme luate faţă de mediul de afaceri chiar când a preluat preşedinţia UE.
Uniunea Europeană investighează legitimitatea taxelor suplimentare pe care guvernul ungar le-a impus băncilor, companiilor energetice, de retail şi celor din sectorul telecomunicaţiilor, după ce mai multe multinaţionale au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor de la Bruxelles, scrie The Wall Street Journal. Un alt subiect sensibil în ochii Europei este şi controversata lege media care permite statului să închidă ziare şi televiziuni private.
Valul de critici adresate executivului condus de Viktor Orban s-au înteţit în condiţiile în care Budapesta a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Premierul ungar Viktor Orban a câştigat alegerile promiţând că nu va mai introduce măsuri care să afecteze populaţia, într-un moment în care restul Europei călca pe calea austerităţii. Din această cauză el a rupt relaţia cu Uniunea Europeană şi cu FMI spunând că o instituţie externă nu poate impune ţinte unui stat şi a ales să arunce "greul" pe sectorul corporatist. El şi-a justificat deciziile spunând că dacă marile companii, atât cele naţionale cât şi cele străine, s-au bucurat de profituri atunci când economia mergea bine, acum este cazul să ajute economia să îşi revină.
"Atitudinea politică a lui Viktor Orban este cunoscută - el crede că este european doar pentru că este în Europa. Or, lucrurile nu stau aşa. Dacă Comisia constată încălcări ale libertăţilor economice, împotriva Ungariei va fi declanşată procedura de infrigement, cazul va