Legea educaţiei asumată prin răspunderea Guvernului a fost declarată, ieri, constituţională. Preşedintele Traian Băsescu i-a anulat planul ministrului Educaţiei Daniel Funeriu de a-şi prezenta succesul intrării în vigoare a Legii educaţiei, după declararea ei drept constituţională.
Funeriu îşi anunţase o declaraţie de presă la ora 15.15, dar a renunţat la întâlnirea cu jurnaliştii în favoarea uneia cu şeful statului. Funeriu a fost convocat la Cotroceni de către Băsescu, probabil pentru a-i face un punctaj, pentru că preşedintele a vrut ca el să vorbească public despre noua lege. Cât despre ministru, el a fost nevoit să se mulţumească cu declaraţii laconice, urmând să prezinte pe larg legea în zilele următoare, după cum a indicat Băsescu.
Preşedintele a făcut o declaraţie de presă în care a prezentat principalele prevederi ale actului normativ. "Vreau ca românii să afle direct de la preşedintele ţării de ce se tem cei care denigrează actuala lege", a spus şeful statului, care s-a lansat apoi în atacuri la adresa celor care criticaseră legea. "E multă dezinformare în discursurile celor care sunt adversarii schimbărilor. Campionii sunt liderii sindicali, d-na rector Andronescu, d-nul rector Marga. Au făcut şi ei reformă ale cărei rezultate se văd acum, după 10 ani. (...) Eram obligat politic şi constituţional să promulg legea, care e bazată pe pactul pentru educaţie semnat de toate partidele şi de sindicate. Primul semnatar, dl. Geoană, a devenit unul dintre marii contestatari ai legii. Are prima semnătură pe pact", a afirmat Băsescu. Liberalului Andrei Marga i-a reproşat şi faptul că reforma sa a permis unor rectori, mai ales ai universităţilor de stat, să capete foarte multă putere: "În domeniul universitar s-au format baroni ai educaţiei, iar vehemenţa lor împotriva Legii educaţiei pleacă din teama că-şi vor pierde privilegiile nelimitate ca urmare a