Bazele legii presei din Ungaria, cea care a generat numeroase controverse pe scena publică internaţională, au fost puse de un fost colaborator al Securităţii din România.
Un material publicat de "Radio France Internationale" îl prezintă pe omul de presă Heltai Péter, cel care a elaborat fundamentele legii presei maghiare, ca fiind un fost informator al Securităţii române. Informaţiile compromiţătoare despre Heltai sunt oferite chiar de o victimă de-a lui, Tibor Gáll, artist plastic şi fost disident din Cluj.
Citeşte şi:
Ungaria a pus pumnul în gura jurnaliştilor
Fidesz şi-a alocat pâinea şi cuţitul în presa ungară
Revista maghiară "Élet és Irodalom" ("Viaţă şi Literatură") şi-a dedicat o ediţie grupului de specialişti care au pus bazele legii presei din Ungaria. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2011 şi a stârnit un val de critici la nivel internaţional.
Referitor la controversata lege, publicaţia ungară a notat: "Cel care a elaborat toate astea, în prezent, s-a retras din viaţa publică, întrucât aşa cum s-a aflat, în calitatea sa de colaborator al Securităţii, cu ani în urmă, într-un segment mult mai acoperit al spaţiului public, a depus mărturie despre prietenii săi".
Riposta târzie a unei "victime" a Securităţii
Autorul articolului, Kovács Zoltán, nu-l nominalizează pe acest colaborator al Securităţii din România, stabilit în Ungaria.RFIa aflat, însă, de la artistul plastic Tibor Gáll că personajul misterios despre care vorbeşte "Élet és Irodalom" este "Heltai Péter - fost informatorul Securităţii sub acoperire - cu numele de «Hegel»".
Tibor Gáll, care a parăsit România în anul 1987, a declarat unui corespondent RFI, din Berlin, că Heltai Péter "este acela la care se referă redactorul şef al ziarului «Élet és Irodalom», când vorbeşte despre noua lege a audiovizualului (legea presei - n.r.)