Instanţele brăilene au în spate două secole de istorie neîntreruptă, timp în care s-a ajuns la mii de cauze civile, penale sau comerciale. În 1831, se înfiinţau, la Brăila, Judecătoria, Ocârmuirea, Maghistratul, Poliţia şi Comanda de Foc. Dacă atunci erau o sută de "pricini", numai în 2010 s-au înregistrat peste 30.000 de dosare.
Înfiinţate în baza Regulamentului Organic, după izgonirea turcilor din Raialele Brăila, Turnu şi Giurgiu, primele judecătorii au reprezentat un mare pas înainte.
"Judecătoria Judeţului Brăila a luat fiinţă în urmă cu 180 de ani şi era compusă dintr-un prezident, doi judecători, un procuror, un logofăt, un condicar, un vătaf de aprozi, scriitori (copişti), aprozi şi zapcii judecătoreşti. Judecătorii erau desemnaţi direct de către domnitor, pe o durată de 3 ani şi «dacă se arătau vrednici» li se prelungea mandatul pentru încă 3-6 ani", a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, Lenuţa Mocanu.
Primele două „pricini" s-au judecat pe 24 august 1831, iar la sfârşitul aceluiaşi an era înfiinţată o „obştească epitropie", care îngrijea de averile copiilor orfani.
În loc de o sută, 30.000
Tot în 1831, luau fiinţă Poliţia (ianuarie), Maghistratul (Primăria), Ocârmuirea (Prefectura) şi Comanda de Foc (Pompierii). Abia ieşiţi de sub stăpânire turcească, brăilenii adoptau instituţiile în care îşi vor pune nădejdea, timp de 180 de ani. Dacă la început abia erau vreo sută de „pricini" sau cauze, în prezent, la Brăila, judecătorii au de furcă, într-un singur an, cu peste 30.000 de dosare.
„Numai anul trecut, la instanţa noastră au fost înregistrate peste 18.000 de cauze civile şi penale. Avem 26 de posturi de judecător, dar numai 21 sunt ocupate. Totodată, avem 40 de posturi de grefier, din care 35 ocupate", a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Brăila, Ciprian Butnaru.
De cealaltă parte, la tri