În vreme ce tovarăşii lor de joacă se visează Indiana Jones, astronomi renumiţi sau exploratori neînfricaţi, unii copii fac, alături de părinţii lor sau de unii singuri, descoperiri remarcabile
Copilăria unor puşti, puţini la număr, seamănă în unele zile ale ei cu un film sau cu o carte care îi face pe copii să viseze cu ochii deschişi.
Kathryn Aurora Gray, de pildă, o fetiţă astronom în vârstă de 10 ani din Canada, a descoperit o supernovă, devenind cea mai tânără persoană care a făcut acest lucru. Potrivit Mediafax, fetiţa lucra cu tatăl său şi examina pe un ecran de computer imagini ale unor galaxii îndepărtate captate cu ajutorul unui telescop.
Ea a raportat descoperirea unei supernove de o magnitudine 17 în galaxia UGC 3378, la 240 de milioane de ani lumină de Terra, în constelaţia Girafei, a precizat Societatea Regală de Astronomie din Canada. Descoperirea fetiţei a fost repede confirmată de doi astronomi amatori, americanul Brian Tieman şi canadianul Jack Newton, apoi comunicată biroului central al Uniunii astronomice internaţionale şi înregistrată sub numele de "supernova 2010lt". O supernovă reprezintă o creştere puternică a luminozităţii unei stele uriaşe, în urma exploziei acesteia. Mai precis, în momentul în care o stea masivă ajunge la sfârşitul vieţii ei, combustibilul ei fiind consumat, ea explodează şi se spulberă, provocând o enormă undă de şoc. Steaua începe să strălucească foarte intens, pentru o perioadă scurtă de timp. Este vorba de un eveniment relativ rar: cea mai recentă supernovă observată în galaxia noastră datează de câteva secole, a precizat Societatea Regală de Astronomie.
"Tati, acesta este un raptor"
Şi în România un copil a fost implicat în realizarea unei descoperiri extrem de importante. În urmă cu aproximativ un an, geologul Matyas Vremir era pe teren, în zona Sebeş-Alba, împreună cu băieţii lui, în vâr