Numărul românilor care au petrecut Revelionul în pensiunile şi hotelurile din ţară a scăzut cu 18,1% faţă de anul anterior, la 78.100 de persoane, iar aceştia au cheltuit 74,5 milioane lei, cu 40,1% mai puţin, informează Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.
În privinţa destinaţiilor externe, numărul românilor care au ales această opţiune s-a redus cu 20,2%, la 8.370 de turişti, iar suma totală cheltuită a fost cu 15,2% mai mică, respectiv 4,1 milioane de euro.
"În turismul intern tarifele au scăzut cu 20-25% faţă de anul trecut, în timp ce în turismul extern preţurile s-au redus cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri de tarife, numărul turiştilor a scăzut la nivelul anului 2004. Cauzele principale au fost perioada scurtă de concediu din acest an, scăderea puterii de cumpărare şi tarifele încă mari faţă de câştigurile românilor, precum şi dezvoltarea programelor artistice de Revelion în pieţe publice", se arată în materialul transmis de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), citat de Mediafax.
În România, cele mai solicitate destinaţii au rămas cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%. Cererea a fost mare şi în celelalte staţiuni montane, unde gradul de ocupare a ajuns la 85 % din capacitatea de cazare.
Românii au mai mers de Revelion în oraşele mari (20.000 de turişti în hoteluri şi restaurante), iar pe segmentul rural au fost înregistraţi circa 22.000 de turişti, la care se adaugă cel puţin tot atâţia cazaţi în pensiuni neomologate, potrivit FPTR.
"Există o categorie de turişti care preferă să-şi petreacă Revelionul în Delta Dunării, însă numărul acestora este în continuă scădere, deşi tarifele au fost foarte convenabile", menţionează federaţia.
Deşi dispune de aproape 5.000 de locuri de cazare încălzite, litoralul românesc a atras doar 700 de turişti, cu 12,5% mai puţini decât a