Statele care se vor baza doar pe măsurile de austeritate pntru a ieşi din criză sunt ameninţate de reintrarea în recesiune, susţine economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel şi profesor la Columbia Business School.
"Calea austerităţii aleasă de Europa, la presiunile pieţelor, va întârzia ieşirea din criză şi va slăbi verigile cele mai vulnerabile din zona euro şi UE. Dacă Europa se şubrezeşte mai mult, lanţul se va strânge şi va creşte anxietatea. Ideologia pieţei libere, care a permis apariţia bulelor financiare, paralizează politicile", informează Mediafax preluând declaraţiile acestuia pentru publicaţia Libération.
Potrivit lui Stiglitz mecanismul de susţinere a zonei euro stabilit de statele UE nu reprezintă decât un medicament cu efecte temporare pentru statele mai slabe confruntate cu probleme. La finalul lui 2010, şefii de state şi de guverne din UE au decis să înfiinţeze în 2013 un mecanism permanent de gestionare a crizelor, Acesta vine în prelungirea programului de ajutor de urgenţă de 750 miliarde de euro stabilit în luna mai, care a salvat, până în prezent, Grecia şi Irlanda de la faliment.
"Incertitudinile sunt aceleaşi ca în urmă cu şase luni. Ştim că Irlanda se va confrunta cu o criză violentă. Ştim că este nevoie de reforme pentru menţinerea viabilităţii pe termen lung a zonei euro", a spus el.
Stiglitz se arată destul de pesimist şi în ceea ce priveşte euro. Acesta consideră că moneda unică europeană ar putea să dispară din cauza lipsei măsurilor potrivite şi a unor instituţii solide.
Economistul este de părere că ţările industrializate care încă se confruntă cu efectele crizei ar trebui să majoreze investiţiile destinate lucrărilor publice, să scadă cheltuielile militare şi să reformeze sistemele de impozitare.