Adversarii republicani ai preşedintelui american, Barack Obama, victorioşi în alegerile legislative din 2 noiembrie, au preluat, ieri, oficial, controlul Camerei Reprezentanţilor.
Ceremonia de deschidere a noii sesiuni a Camerei a fost urmată de votul formal pentru alegerea republicanului John Boehner drept noul preşedinte al forului legislativ. El îi urmează în funcţie democratei Nancy Pelosi, care ocupa acest post din 2007. Noua majoritate republicană din camera inferioară a Congresului este de 242 de congresmani, în timp ce numărul democraţilor este de 193. Republicanii au promis că vor reduce cheltuielile publice, dar şi dimensiunile guvernului federal.
Ei intenţionează, de asemenea, să obţină abrogarea celei mai importante reforme a preşedintelui Obama, cea privind asigurările de sănătate. Această iniţiativă se va lovi însă, cel mai probabil, de opoziţia Senatului, unde democraţii au păstrat majoritatea. Republicanul Eric Cantor, care se pregăteşte să preia funcţia de lider al majorităţii din Cameră, a declarat că partidul său va propune în fiecare săptămână un proiect de lege privind reducerea cheltuielilor. Chiar şi Pentagonul va trebui să facă eforturi, a subliniat el. În această săptămână, republicanii au propus un proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor cu funcţionarea Congresului cu 5%, pentru a economisi 35 de milioane de dolari. Tot ieri a început şi prima sesiune a Senatului, care are 35 de membri noi, iar democraţii sunt încă majoritari, cu 53 de membri, din totalul de 100. Şedinţa de deschidere a lucrărilor a fost prezidată de vicepreşedintele Joe Biden, în calitatea sa de lider al Senatului.
Membrii Tea Party s-au adaptat
Noii parlamentari republicani, mulţi propulsaţi în Congres de mişcarea ultraconservatoare Tea Party, au îmbrăţişat foarte repede modul de a face politică de la Washington, după ce au făcut o campanie