Profesorul conduce Liceul de Artă „Victor Brauner“ de 19 ani. A scos din elevii săi cadre universitare, pictori, dirijori sau cântăreţi de operă.
Pentru directorul Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ, Mihăiţă Albu, dorinţa de a face muzică s-a instalat încă de la o vârstă fragedă.
„În clasa a IV-a, părinţii unui coleg de-al meu i-au cumpărat acestuia un acordeon. Întâmplarea face că şi eu m-am aflat în magazin la acel moment. Când a venit la şcoală cu acordeonul şi a început să cânte, acest lucru m-a frapat“, îşi aminteşte Mihăiţă Albu.
A luat note mari ca să primească acordeon
Totul se petrecea în preajma sărbătorii Crăciunului. Mihăiţă a mers acasă şi l-a rugat pe tatăl său să-i cumpere şi lui un acordeon. Om simplu, miner de meserie, însă cu un cult special pentru educaţie, părintele i-a impus o condiţie.
„Mi-a spus că dacă vreau să îmi cumpere acordeon, trebuie să iau premiu la şcoală“, spune Albu. Şi-a dorit atât de mult să cânte la acest instrument, încât s-a ambiţionat şi la sfârşitul clasei a IV-a obţinut o menţiune. Tatăl şi-a respectat promisiunea şi i-a cumpărat acordeonul mult dorit.
Mihăiţă a început să înveţe de unul singur să cânte la acordeon, însă, când tatăl său a văzut că nu se descurcă, a decis să îl ducă la un profesor de specialitate. „Am început studiul în particular, îndrumat de profesorul Dumitru Mihart, care ştia să cânte la mai multe instrumente şi activa şi la Casa Pionierului din oraşul Comăneşti“, spune Albu. După un an de studiu, mentorul său l-a sfătuit să înceapă să studieze un instrument din care să poată face carieră.
Mihăiţă Albu a ales clarinetul, iar din clasa a IX-a devenit elev la Liceul de Muzică din Bacău. După absolvire, a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, unde a studiat clarinetul sub îndrumarea maestrului Ion Cudal