Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu spune că la Senat a fost primită, în urmă cu două luni, o scrisoare din partea unor congresmeni americani care cereau ca la dezbaterea Legii educaţiei să nu se renunţe la autonomia universitară, "principiu" la care s-a renunţat prin promulgarea noului act normativ, informează Mediafax.
Parlamentarul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că decizia de constituţionalitate a Legii educaţiei "demonstrează" că magistraţii Curţii Constituţionale se încurcă "în propriile decizii politice".
"Ieri (marţi - n. r.), Curtea Constituţională a dat o altă decizie care anulează primele două de anul trecut. Practic, ni se demonstrează încă o dată faptul că această Curte Constituţională a început să se încurce din ce în ce mai mult în propriile decizii politice. Dacă anul trecut angajarea răspunderii pe Legea educaţiei nu se putea face pentru că era o lege similară în Parlamentul României în dezbaterea Senatului, iată că ieri (marţi - n. r.) nu au avut niciun fel de problemă să o declare constituţională aceeaşi angajare a răspunderii", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.
Ea susţine că în Pactul Naţional pe Educaţie (PNE) erau statuate opt principii, dintre care niciunul nu se află prins, în opinia senatorului PSD, în noua Lege a educaţiei, promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
"Preşedintele Traian Băsescu povestea ieri despre faptul că Mircea Geoană şi-a pus semănătura pe PNE, pe care acum nu şi l-ar mai respecta, contestând această lege. Dacă preşedintele României nu ştie ce a semnat sau consilierii uită să îi aducă aminte, acolo au fost opt principii în PNE, nici unul respectat în această lege. Era normal să o contestăm", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.
Senatorul PSD susţine că pierderea autonomiei universitare reprezintă între "cele mai grave aspecte" cuprinse în noua Lege a educ