Mereu i-a plăcut să lucreze cu oamenii, iniferent de statutul acestora. Astfel a devenit, din dascăl pentru copii, educatoarea puşcăriaşilor din Penitenciarul Rahova.
Gherghina a ajuns să lucreze la Penitenciarul Rahova după ce acâştigat un post de educatoare în urma unui concurs organizat în anul 2000. De atunci ea încearcă să găsească latura pozitivă a fiecărui deţinut care calcă pragul Clubului Central al penitenciarului.
„Am plecat din învăţământ pe la începutul anului 2000 pentru că se plătea, la fel ca acum, foarte prost. Am auzit de concursul de la închisoare, am depus dosarul şi l-am câştigat. De atunci, petrec câte opt ore pe zi printre criminali, violatori şi tâlhari pe care încerc să-i cunosc şi să le descopăr şi partea sensibilă”, spune educatoarea.
Fac pe durii, dar sunt mieluşei
Ea îi învaţă pe deţinuţii care sunt arestaţi preventiv şi pe cei care ispăşesc pedepse mai mici de 15 ani în regim închis să deseneze, să cânte, să sculpteze sau să scrie poezii.
„Toţi fac pe durii când ajung aici, dar majoritatea sunt nişte mieluşei”, susţine, mai în glumă mai în serios, giurgiuveanca. Ea spune că la Clubul Central nu vin decât cei mai talentaţi dintre bărbaţii închişi la Rahova.
„Nu primim pe oricine, doar pe cei care sunt cu adevărat talentaţi. Aici au voie să facă orice, atâta timp cât ceea ce execută este constructiv. Atâta doar, să nu cânte manele”, explică femeia.
Miron Cozma şi „mărgăritarele din detenţie”
Prin centrul de îndrumare şi de educare condus de Gherghina Stoian au trecut interlopi celebri şi personaje faimoase. Unul dintre aceştia este fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. A căpătat supranumele „Luceafărul Huilei” după ce a fondat cenaclul închisorii din Rahova, al cărui nume – Mărgăritare din detenţie – chiar el l-a dat.
„Vroia să s