De la 1 ianuarie a intrat în vigoare noua Lege a Pensiilor. Bineînţeles, cu multe modificări, cu care funcţionarii caselor de pensii trebuie să se pună la punct, dar şi cu primele victime ale acesteia. De exemplu, sunt personae care ar fi trebuit să iasă la pensie în 2011, după prevederile legii vechi, însă după noua lege, trebuie să mai muncească încă vreo câţiva ani.
Actul normativ care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie simplifică mult modul de calcul al vechimii şi vârstei de pensionare. Tot aceasta îi defavorizează însă pe salariaţii care au muncit o perioadă mai îndelungată în condiţii grele, încadraţi în grupa I de muncă. Noua lege nu mai permite pensionarea cu reducerea vârstei pentru vechime în grupa I.
„De la 1 ianuarie 2011 a intrat în vigoare Legea 263 din 2010 privind sistemul public de pensii. Potrivit articolului 158 din noua lege, perioadele de vechime realizate în grupa I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstei de pensionare. Fac excepţie de la acest lucru perioadele realizate în condiţii speciale“, ne-a spus Adriana Călin, şefa Casei Locale de Pensii.
Victimă a noii legi a pensiilor este şi Viorel Stoica, un salariat care a muncit zeci de ani în condiţii deosebite, fapt pentru care a beneficiat de grupa I în muncă. Numai că, ajuns acum la Casa de Pensii, a aflat că nu mai beneficiază de aceleaşi condiţii şi că va trebui să mai muncească până la pensionare.
„Eu trebuia să ies la pensie anticipată la vârsta de 52 de ani. Mi-am depus dosarul încă din luna octombrie. Ieri am fost la Casa de Pensii şi mi s-a spus că nu mai beneficiez de reducerea anilor de la grupa I şi că trec la grupa a II-a. Mi s-a calculat la grupa a II-a şi mi s-au redus doar 4 ani din 65. Păi, eu sunt terminat acum! Am fost încadrat la grupa I până în 2001