Deşi au cîştigat campionatul detaşat şi meritat, echipele din Provincie au adus puţine puncte României, pînă cînd Europa ne-a închis telefonul
GSP a analizat şi a calculat contribuţia fiecărei echipe româneşti în Europa şi vă prezintă concluzia
Din 2012-2013 nu vom mai avea echipă direct în Ligă şi nici 6 formaţii în cupele europene, în principal din cauza formaţiilor din afara Bucureştiului
Pe 25 februarie va începe returul ultimului campionat care va trimite echipa de pe primul loc direct în grupele Champions League. Din sezonul 2012-2013, România nu va mai avea formaţie care să meargă fără meciuri de baraj în Ligă şi, în plus, va mai pierde un loc, la general, din cele distribuite de UEFA pentru cupele europene. Vor fi 5 în loc de 6 echipe.
De ce s-a ajuns aici după 4 ani în care am plecat de fiecare dată la drumul european cu 6 echipe, iar într-unul din ani chiar cu două dintre ele în Champions League? GSP a calculat ce a făcut fiecare echipă care a mers în cupele europene în ultimele 5 sezoane, inclusiv cel în curs, aceasta fiind perioada care va conta în clasamentul repartiţiei în Europa în 2012-2013.
Ce rezultă? Că Provincia, reprezentată de un număr aproape dublu de echipe faţă de Bucureşti, a adus un pic mai mult de jumătate din cît au strîns la coeficientul ţării Steaua, Dinamo şi Rapid. Faptul că începînd din 2007-2008 am contat cu multe echipe în competiţia de pe continent a oferit şi altor grupări din Liga I, în afara granzilor din Capitală, posibilitatea de a ieşi în Europa. Totuşi, rezultatele de acolo au fost slabe, cu puţine calificări şi realizări. Implicit puţine puncte, iar coeficientul ţării a fost tras mult în jos.
Cele mai bune exemple? Oţelul, Timişoara, Vaslui şi Urziceni. Toate la un loc au strîns aproape cam cît Dinamo şi mult sub Steaua.
Co