Consumer Electronics Show (CES) este cel mai mare târg de electronice din lume, iar de-a lungul celor cinci decenii de existenţă aici au fost prezentate gadgeturi care au revoluţionat industria IT, însă şi dispozitive care nu au reuşit să impresioneze.
Consumer Electronics Show a debutat, în New York, în anul 1967 şi avea loc o dată la doi ani, în diferite oraşe din SUA. În anul 1998, show-ul s-a mutat permanent la Las Vegas şi se desfăşoară în fiecare an la începutul lunii ianuarie.
În anii ’70 CES era un târg modest care nu atrăgea atât de multă atenţie cum se întâmplă în prezent, însă produsele prezentate aici deveneau foarte populare ulterior. Unul dintre produsele care a fost popularizat la CES în anii ’70 a fost video recorder-ul, care era promovat ca un aparat care permitea înregistrarea emisiunilor TV pentru a fi urmărite ulterior.
Video recorder-ul apăruse pe piaţă în anii ’50, însă, avea un preţ exorbitant, 50.000 de dolari, şi era folosit în special de televiziuni. Deşi cei de la Hollywood avertizau că video recorder-ul va duce la creşterea pirateriei, aparatul a fost menţinut pe piaţă şi a avut un succes mare, iar casetele VHS se mai găsesc şi în prezent pe piaţă.
La mijlocul anilor ’70 Texas Instruments a introdus microprocesorul cu un singur cip care a revoluţionat piaţa dispozitivelor mici precum calculatoarele. Tot în anii ’70, compania americană a prezentat la CES un ceas electronic digital care avea un preţ de 19,95 dolari. Ceasul a avut un succes instant, Texas Instruments reducând preţul un an mai târziu cu 10 dolari, însă modele mai ieftine au început să vină din Asia în 1978, astfel încât vânzările americanilor au scăzut drastic. Compania a renunţat în 1981 la afacerea cu ceasuri digitale.
Eşec răsunător al Apple la CES 1996
Apple este în prezent una dintre cele mai de succes companii IT, însă lucrurile nu