Consiliul de Administraţie al BNR a anunţat marţi menţinerea dobânzii de politică monetară la 6,25%
BNR a decis marţi menţinerea dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an. Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a avut de ales, explică specialiştii, între un semnal pozitiv trimis mediului privat, prin reducerea dobânzii, ceea ce ar fi trebuit, în mod normal, să ducă la reducerea dobânzilor din piaţă, şi presiunile inflaţioniste.
"Este un semn de prudenţă din partea băncii centrale în faţa presiunilor inflaţioniste, în special a celor venite dinspre preţurile administrate. În ceea ce priveşte efectul acestei decizii asupra nivelului dobânzilor percepute de bănci, cred că putem vorbi în prima jumătate a acestui an de stabilitate, ceea ce nu este rău", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economist-şef al BCR.
În documentul de prezentare a acestei decizii, oficialii băncii centrale au subliniat că "BNR va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare".
BNR are la îndemână însă un alt instrument care ar putea asigura şi mai multă lichiditate în piaţă, respectiv nivelul rezervelor minime obligatorii. "Prin reluarea creditării, mai ales pe baza cererii dinspre companii, nevoia de lichidităţi a băncilor va creşte corespunzător. O eventuală decizie a BNR de reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii în următoarea perioadă cred că este foarte posibilă", a adăugat Anghel. Economistul-şef al BCR a explicat că un rol important în reluarea creditării îl vor avea proiectele de infrastructură, care au nevoie de finanţări pe termen lung de la bănci.
În ceea ce priveşte nivelul actual al dobânzilor, Anghel susţine că acesta este s