Mogulul Peter Heltai, fost informator al serviciilor secrete române în anii ’80, a inspirat câteva dintre prevederile legii. Heltai este un apropiat partidului de guvernământ Fidesz şi a scris note informative despre artistul de origine clujeană Tibor Gall şi despre Geza Szöcs, actual secretar de stat.
Magnatul de presă Peter Heltai, cel care a inspirat mult-criticata lege a presei din ţara vecină, a fost colaborator al Securităţii române, potrivit informaţiilor apărute în presa din Ungaria. Aceste date au ieşit la lumină după ce Tibor Gall, un artist plastic transilvănean care trăieşte la Berlin, a cerut CNSAS dosarul său, unde figura informatorul „Hegel". El l-a identificat în persoana lui Peter Heltai. Citiţi şi: Magnat al presei din Ungaria, fost colaborator al Securităţii din România
Cum a lucrat cu Securitatea
Peter Heltai s-a născut la Cluj la 21 decembrie 1962. În 1986 a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, secţia istorie-filosofie. A fost recrutat ca informator încă de pe vremea studenţiei, având drept sarcină furnizarea de date despre tinerii maghiari ardeleni disidenţi. Potrivit dosarului său de securitate, Heltai figura sub numele de „Hegel" şi rapoartele lui se refereau la discuţiile avute cu prietenii lui din opoziţie. Securitatea a vrut să-l infiltreze şi în grupul tinerilor disidenţi maghiari transilvăneni care, între timp, plecaseră în Ungaria. La început, lui Heltai i s-a solicitat să furnizeze informaţii în timpul unor vizite pe care le făcea în Ungaria. Apoi, după ce în 1987 s-a stabilit definitiv în Ungaria, serviciile secrete române, relatează site-ul budapestan „Hirszerzö", ar fi vrut să-l folosească şi la Budapesta, pentru a urmări grupul lui Geza Szöcs (actual secretar de stat în guvernul ungar).
Acest grup, compus din mai mulţi cunoscuţi intelectuali maghiari din Ardeal, a colaborat la aşa numita Agenţie d