Marko Bela se poate retrage din politică în glorie. Şeful statului a promulgat Legea educaţiei cu care UDMR îşi condiţionase participarea la guvernare.
LA DOAR DOUĂ ORE după ce Curtea Constituţională a dat undă verde mult contestatului proiect Funeriu, preşedintele Traian Băsescu a semnat actul normativ. „Legea educaţiei se aşază între legile importante care vizează modernizarea statului român. Promulgarea ei constituie un moment important şi o garanţie că procesul de modernizare a educaţiei este ireversibil", a declarat preşedintele Băsescu după semnarea actului normativ.
El a subliniat că prevederile noului proiect nu pot să mulţumească pe toată lumea şi admite că legea „nu este perfectă". Şeful statului le-a recomandat totodată adversarilor prevederii potrivit căreia elevii maghiari vor studia istoria şi geografia în limba maternă să fie mai rezervaţi în critici, amintind aici una dintre tezele Unirii de la Alba Iulia, care consfinţea drepturile minorităţilor. De partea cealaltă, opoziţia încă refuză să accepte noua lege. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va resesiza CCR, întrucât decizia de ieri la cele două contestaţii i se pare „bizară". „Pur şi simplu, ei nu se lasă", a replicat liderul UDMR, Marko Bela. Deşi nu pune punct disputelor politice dintre putere şi opoziţie, adoptarea Legii educaţiei aduce, în schimb, pacea în coaliţia de guvernare, pe care ungurii ameninţau să o părăsească dacă proiectul nu era adoptat. » P5
2020 este termenul-limită până la care studiile liceale vor deveni obligatorii.
Marko Bela se poate retrage din politică în glorie. Şeful statului a promulgat Legea educaţiei cu care UDMR îşi condiţionase participarea la guvernare.
LA DOAR DOUĂ ORE după ce Curtea Constituţională a dat undă verde mult contestatului proiect Funeriu, preşedintele Traian Băsescu a semnat actul normativ. „Legea educaţiei se aşază î