Politicienii sunt o specie cu adevărat periculoasă: dacă nu eşti cu băgare de seamă, îţi fură cloşca de pe ouă, iar la plecare îţi dau foc la casă. Ultimele două confirmări au venit de la Budapesta şi de la Bucureşti, mai exact din Parlamentele celor două ţări.
Guvernând cu o majoritate zdrobitoare, partidul lui Viktor Orban a impus o lege a presei care a oripilat Uniunea Europeană. Unii zic că e fascistă, alţii că e comunistă, cert e că avem de-a face cu o nerozie istorică. Legea a fost promulgată de preşedintele Pal Schmitt, care - ca şi Orban - continuă s-o susţină cu tărie.
La Bucureşti, parlamentarii au impus o altă trăsnaie: un privilegiu neruşinat acordat clasei politice. Prin legea votată de Parlament (fără vreo obiecţie din partea Puterii sau a Opoziţiei) şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, avocaţii-politicieni cu statut de stagiari vor obţine definitivatul fără a mai trece prin emoţiile unui examen, aşa cum se întâmplă cu ceilalţi membri ai breslei. Pentru a beneficia de acest privilegiu, politicianul trebuie să fi deţinut măcar un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, şef de consiliu judeţean.
Marea porcărie adusă de această lege este una de principiu: înlocuirea unui examen profesional cu calitatea de politician. Carevasăzică, dacă eşti avocat stagiar şi conduci câţiva ani Primăria din Cocârlaţi, rezultă că ai devenit un avocat atât de bun, încât ţi se cuvine definitivatul fără a mai da examen. Pesemne că exerciţiul de primar e atât de profund, încât dezvoltă abilităţile de avocat.
Merită să amintim şi numele autorilor acestei iniţiative legislative neruşinate: Gabriel Andronache şi Daniel Buda, deputaţi PDL. A existat însă o propunere şi mai tembelă, venită din partea deputatului Eugen Nicolicea (UNPR, fost PSD): eliminarea, pentru politruci, inclusiv a examenului de admitere în Barou. Propunerea a fost însă re