În prima zi în care se puteau plăti taxele şi impozitele locale au venit la ghişeele primăriei doar câţiva alexăndreni. Aceştia ar avea de câştigat 10% din suma totală datorată, dacă se grăbesc şi plătesc pe tot anul, până pe 31 martie.
Alexăndrenii care au plătit din prima zi ştiau de reducere, dar acest lucru nu a constat pentru ei un argument foarte important. Dana Vlad, o comerciantă, de 43 de ani, a venit să achite impozitul pentru că a primit nişte bani în plus. „Am primit cadou o sumă de bani de la o mătuşă şi am zis că tot o să îi cheltui pe ceva, deci de ce nu pe taxe. Chiar nu m-am gândit că este reducerea aceasta de 10%, ştiam, dar nu a contat deloc”, spune Dana Vlad, care a fost a doua pe 2011 la plata impozitului local.
Cel mai harnic contribuabil vrea mai multe taxe
Potrivit conducerii Direcţiei de Buget Finanţe, Taxe şi Impozite cei mai harnici la plata impozitelor sunt pensionarii. „ În general cei care plătesc din timp sunt pensionarii” a spus şefa direcţiei, Claudia Ureche. Cu toate acestea primii doi contribuabili care au achitat integral dările pe 2011 au fost persoane încă active. Primul alexăndrean care a venit dis-de-dimineaţă la primărie a fost Virgil Slăvitescu, un antreprenor în construcţii, de 51 de ani. „ Anul trecut am plătit prin martie impozitul, dar acum am avut banii şi am zis că cu cât plătesc mai repede, cu atât mai bine. M-am gândit că şi primăria, dacă are bani mai mulţi la început de an, poate să îşi planifice mai bine bugetul, poate să facă mai multe lucruri”, explică bărbatul. Alexăndreanul este de părere că în România nu se impozitează tot ce ar trebui să se impoziteze. „ Sunt multe lucruri care ar trebui impozitate. De exemplu, este o idee bună aceea cu impozitarea lăutarilor, la nunţi la botezuri”, mai spune Virgil Slăvitescu.