Aflat în vizită la bilanţul Consiliului Suprem al Magistraturii, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului în Spaţiul Schengen.
"Din păcate MCV-ul (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) cu sau fără voia noastră, a fost anexat ca o condiţie de acces în spaţiul Schengen. Eu îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în spaţiul Schengen pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea", a declarat şeful statului..
E evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona Justiţiei şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are", a declarat Băsescu.
Citiţi principalele declaraţii ale preşedintelui:
- Nu poate preexista răspundere penală. Cred că nu este decât o soluţie de blocare a îmbunătăţirii legii 330/2004. Rugămintea mea este să reevaluaţi poziţia CSM fată de preexistenţa răspunderii penale.
- M-am uitat la viteza de judecare a unor procese. Sunt foarte multe dosare de mare corupţie, care au început să fie transmise către instanţe din 2005-2006. Într-un sistem judiciar cum e al nostru, încă nu putem spune că sunt întârzieri catastrofale, chiar dacă se putea face mult mai mult din punct de vedere al judecării de mare corupţie.
- Trebuie să consolidăm efortul de explicare a modului cum funcţionează sistemul nostru judiciar.
- Politica de resurse umane a eşuat. A fost o strategie de resurse umane stabilită în CSM în 2008. Trebuie să recunoaştem că redistribuirea nu a avut loc. Dacă facem strategii fără să le punem în aplicare, nu ştiu unde o să ajungem. Am un exemplu: mă uitam la numărul de procurori - Parchetul General are 550 de procurori, iar parchetele de pe lângă curţile de apel au toate la un loc 260 de procurori. Păi justiţia noastră s-a aşezat ca o piramidă care are