Preşedintele Traian Băsescu îşi asumă responsabilitatea politică pentru întârzierea intrării României în Spaţiul Schengen, în luna martie. Şeful statului a făcut declaraţia la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, miercuri, 5 ianuarie.
Traian Băsescu declară că din păcate Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost anexat ca o condiţie pentru Schengen.
"Eu îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schengen, pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate", spune preşedintele.
El crede însă că este "evident" că "marile noastre probleme" sunt cantonate în zona justiţiei şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile.
Pe de altă parte, şeful statului cere amânarea alegerii preşedintelui şi a vice-preşedintelui CSM până pe 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.
Unele voci din Partidul Democrat Liberal au acuzat CSM că s-ar afla în ilegalitate, pentru că în urma alegerilor recente, trei dintre membri săi au obţinut un al doilea mandat, lucru interzis de lege.
Una dintre vocile critice a fost cea a euro-parlamentarului Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. Mai avem nevoie sau nu de Consiliul Superior al Magistraturii ? Monica Macovei propune o analiză privind existenţa CSM-ului în România. Euro-parlamentarul PDL se întreba recent la RFI dacă organismul magistraţilor trebuie păstrat sau dimpotrivă, desfiinţat.
Fostul ministru al Justiţiei critică CSM-ul, din cauza căruia mai toate rapoartele Comisiei Europene din ultimii ani au fost negative.
Monica Macovei e convinsă că votul din Senat asupra componenţei CSM se va reflecta în viitorul raport pe justiţie al Comisiei Europene.
Preşedintele Traian Băsescu îşi asumă responsabilitatea p