Producătorul francez de automobile Renault a suspendat trei executivi bănuiţi de spionaj industrial în urma unei anchete desfăşurate pe parcursul mai multor luni, potrivit unei surse citate de agenţia de presă Thomson Reuters.
Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat suspendarea celor trei executivi la începutul acestei săptămâni, după ce o "alertă etică" a fost transmisă grupului în luna august. Renault a refuzat să ofere detalii în această privinţă.
Sursa citată mai sus a declarat că cei trei sunt senior executivi, dintre care unul a făcut parte din managementul companiei.
"Renault este victimă în această poveste. Grupul este uşor îngrijorat în legătură cu programul său de autovehicule electrice (EV) şi speră că poziţia sa de lider în această tehnologie nu va fi ameninţată", a declarat sursa citată.
Renault, împreună cu partenerul său japonez Nissan, este unul din grupurile auto care promovează activ tehnologia EV, cele două companii investind împreună 4 miliarde de euro în cadrul programelor proprii. O a doua sursă apropiată Renault a declarat că o "alertă etică" ar putea însemna că un angajat a avertizat grupul că acţiunile unui alt angajat ameninţă compania.
"Comportamentul personal, fie în cadrul activităţilor din cadrul Renault, fie în activităţile externe, ar putea ameninţa operaţiunile Renault sau dezvoltarea de proiecte sau produse de către grup", a declarat cea de-a doua sursă.
WikiLeaks: Franţa este campioană la spionaj industrial în Europa
Franţa, mai mult decât China şi Rusia, este ţara cea mai activă în materie de spionaj industrial asupra aliaţilor săi europeni, scrie cotidianul norvegian Aftonposten, în baza telegramelor diplomatice obţinute de WikiLeaks. "Spionajul francez este atât de extins, încât pagubele (pe care le provoacă) economiei germane, în totalitatea lor, sunt mai importante decât pagubele p