În ciuda temperaturilor scăzute, în jur de 1.000 de ieşeni au aşteptat la rând câteva ore, în curtea Catedralei Mitropolitane, pentru a putea duce în casele lor Agheazma Mare. Primele la butoaiele cu agheazmă au fost femeile de etnie romă, însoţite de o droaie de copii. Sursa: Maria CrausSursa: Adi Pîclișan
1 /.
Ieşenii au venit la Mitropolie încă de la ora 7.00 şi au îndurat gerul de Bobotează până în jurul orei 12.30, când li s-a permis accesul la butoaiele cu agheazmă.
Apa păstrată în 12 butoaie de lemn a câte 1.000 de litri a fost sfinţită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, imediat după Sfânta Liturghie. Mitropolitul a intrat în mulţime pentru a-i stropi pe credincioşi cu agheazmă, iar aceştia s-au bulucit în jurul lui pentru a primi binecuvântarea.
Ulterior, jandarmii au îndepărtat gardurile de protecţie din jurul butoaielor cu agheasmă, iar femeile de etnie romă, primele la rând, s-au înghesuit să umple zecile de sticle pe care le-au adus cu ele.
„Umplem şi noi mai multe sticle, să ne ajungă”
După cinci-şase ore de aşteptare în frig, femeile de etnie romă au răsuflat uşurate când au ajuns în faţa butoaielor cu agheazmă. Înainte ca jandarmii să le dea şi lor "undă verde" la butoaie, femeile şi-au băgat puradeii la înaintare "înarmaţi" cu recipiente de plastic de 10 sau 20 de litri.
Copiii au umplut repede sticlele imense şi le-au cărat apoi după ei prin curtea Mitropoliei. "Am ajuns la Rai, gata, daţi sticlele încoace", le spune Margareta celorlalte femei care se îngrămădesc şi dau din coate prin mulţime.
"O dată în an e Agheazma Mare, umplem şi noi mai multe sticle, să ne ajungă. Stropim cu ea prin casă, fântânile, maşinile şi animalele, ca să ne meargă tot anul bine", spune Mioara, o femeie de etnie romă din comuna Grajduri.
"Un număr de 50 de