Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu afirmă că numărul celor din UE care au fost de acord cu Franţa şi Germania în privinţa amânării aderării României la Spaţiul Schengen este mult mai mare.
"(Aderarea României la Schengen n.r.) este o responsabilitate pe care Ungaria nu şi-o ia atâta timp cât ei sunt la preşedinţia UE şi arată că, în esenţă, numărul celor care în Uniunea Europeană sunt de acord cu Franţa şi Germania în ceea ce ne priveşte este mult mai mare, chiar dacă nu s-au pronunţat toţi", a declarat pentru adeavarul.ro fostul ministru de Externe.
Acesta atrage atenţia asupra faptului că numărul cetăţenilor români de etnie maghiară care depun cereri pentru obţinerea cetăţeniei ungare este în creştere, în special pentru că noul statut le-ar da anumite drepturi accesibile numai în spaţiul Schengen.
"Nu este nicio surpriză că aderarea nostră nu se va petrece în timpul mandatului Ungariei. Dimpotrivă, realitatea care tinde să devină cât mai mai vizibilă este legată de fenomenul cetăţenilor de etnie maghiară care vin să depună cereri de cetăţenie ungară, inclusiv din perspectiva faptului că asta le dă anumite drepturi pe care cetăţenii români nu le au în acest moment în spaţiul Schengen... Aderarea s-ar putea întâmpla fie în toamna asta, fie la începutul anului 2012, cert este că nu va avea loc în semestrul maghiar", adaugă Adrian Cioroianu.
Fostul senator PNL mai spune că amânarea aderării în martie a României reprezintă un eşec al administraţiei româneşti. "Există o axiomă care se aplică şi astăzi în diplomaţie, dacă nu ai o politică internă bună, nu poţi să ai o politică externă foarte bună, aşa că nu numai diplomaţia este vinovată. Aş spune că este un eşec al administraţiei noastre, în ansamblu", conchide el.
Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a afirmat că România şi Bulgaria trebuie să îndeplinească mai întâi