Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii va fi realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) până la începutul lunii februarie 2011, a declarat Elena Udrea, cu ocazia conferinţei de bilanţ pe 2010 a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Planul se va întinde între 2011 şi 2015.
Planul va fi finanţat în primii doi ani de către constructori, iar statul va începe să achite lucrările începând din 2013, adică după alegerile parlamentare din 2012. Perioada în care statul va plăti lucrările executate în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii se va întinde până în anul 2020, după cum a anunţat Udrea. Ministrul a precizat ca după 2014 se va încerca obţinerea de fonduri europene pentru aceste proiecte.
„Este cel mai mare plan de infrastructură pe care l-a demarat guvernul după 1989", a arătat Elena Udrea.
Prin noul Plan de dezvoltare se intentionează reabilitarea, până în 2015, a peste 10.000 km de drumuri judeţene şi locale, precum şi finanţarea a 860 de proiecte ale autorităţilor locale care au fost eligibile pe masura 3.2.2 "Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale" de la Ministerul Agriculturii, dar care nu au mai avut finanţare. În plus, planul va prevede şi finanţarea a construirii de reţele de apă, staţii de epurare şi canalizare în 1500 de localităţi.
"Planul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii va avea o schemă de finanţare de 4 miliarde euro din partea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi de peste un miliard euro de la Ministerul Mediului ", a menţionat Elena Udrea.
La conferinţa de bilant, ministrul Elena Udrea a enumerat o parte dintre priorităţile MDRT pentru anul 2011: continuarea programelor de investiţii aflate în derulare, men