Patru mii de cai salbatici au preluat controlul asupra Deltei Dunarii si distrug speciile protejate de plante. Desi autoritatile care au grija de rezervatie au incercat sa-i extermine, un singur om a decis sa-i salveze.
Caii care traiesc in Delta Dunarii sunt ultimii de acest fel din Europa si ocupa un teritoriu, la est de Romania, de doua ori mai mare ca Luxemburg. Acest mediu mlastinos ii protejeaza de om, insa acest echilibru este fragil, este comentariul facut de televiziunea franceza France24.
Fascinat de cai, medicul veterinar Stefan Raileanu este singurul care cunoaste aceasta zona bine protejata si inchisa pentru turisti. "Natura este echilibrata prin ea insasi. Tinerii parasesc orasul si se intorc in satele lor, in timp ce caii se intorc la originea lor. Iata-ne intr-unul din putinele locuri din Europa unde acest fenomen poate avea inca loc", spune el.
Cu douazeci de ani in urma, inainte ca dictatura comunista sa cada, agricultorii nu aveau cu ce sa-si hraneasca caii, asa ca i-au abandonat in Delta. Aceste animale si-au gasit cu aceasta ocazie originea si libertatea. Departe de privirea omului, s-au inmultit si acum sunt salbatici ca si stramosii lor.
In ultimii ani, ei au preluat insa controlul asupra Deltei. Pentru a supravietui, mananca orice gasesc in calea lor, inclusiv scoarta copacilor protejati prin lege. Sute de busteni au fost erodati sistematic de catre hergheliile salbatice, sustin jurnalistii francezi.
Pentru autoritatile care sunt responsabile de Delta Dunarii inmultirea acestor cai a inceput sa puna probleme serioase. Unii au sugerat chiar ca trebuie exterminati. "De indata ce caii se stabilesc undeva, aduc respectivul loc intr-o stare jalnica", protesteaza Viorel Rosca, director al Parcului National Macin.
"Locul lasat in urma lor arata ca un stadion de fotbal, dupa doua