Medicii băimăreni Lidia (28 de ani) şi Emanuel Baciu (33 de ani) au pus bazele, în premieră pentru România, unui serviciu de urgenţă care acţionează în condiţii extreme. Serviciul va avea, în lunile următoare, o maşină de teren cu toate dotările unei ambulanţe.
Voluntarii fundaţiei înfiinţate de cei doi băimăreni au avut, în 3 ani, 50 de intervenţii în condiţii extreme.Lidia Baciu şi-a dorit, de când era mică, să devină medic şi să salveze vieţi. La doar 28 de ani se poate lăuda că a făcut mai mult decât atât. Ea a pus bazele unui serviciu, unic în ţară, de salvare în condiţii extreme.
Băimăreanca, absolventă a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş, lucrează de aproape trei ani la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Cluj-Napoca, unde îşi face rezidenţiatul în Medicină de Urgenţă. Împreună cu soţul ei, medic în cadrul Serviciului de Ambulanţă din Baia Mare, Emanuel Baciu, a înfiinţat Fundaţia EMA (Emergency Medical Assistence - Asistenţă Medicală de Urgenţ – nr), în anul 2008.
Ideea le-a venit după ce, Emanuel Baciu s-a izbit, în timpul rezidenţiatului, de cazuri medicale ieşite oarecum din tipare. Au fost cazuri când pentru o maşină a fost imposibil să ajungă până la locul unui accident sau la casa de unde venise apelul disperat de ajutor. Aşa a luat fiinţă EMA. ONG-ul funcţionează cu circa 50 de voluntari din toată ţara.
Trei ani, 50 de intervenţii
„În trei ani, am reuşit să ducem la bun sfârşit peste 50 de intervenţii, în condiţii extreme, la care am participat“, arată tânărul medic. „Practic, prin această fundaţie, desfăşurăm activităţi de asistenţă medicală şi umanitare în zone greu sau deloc accesibile din Maramureş şi din întreaga ţară. La ora actuală, fundaţia are peste 50 de membri din toată România, alţi şapte voluntari din Belgia care ne vizitează anual şi ne ajută în diversele acţiuni întreprinse de noi, precum